Legendy kriminalistiky 21.století


Miroslav Vaňura

Zákulisí vyšetřování nejznámějších zločinů!

Detektivky byly oblíbené vždycky a možná to je také odpověď na otázku, proč měla série dokumentů České televize LEGENDY KRIMINALISTIKY takový úspěch. Lidi prostě detektivní příběhy milují a milovat budou. Realita televizního cyklu i této, již druhé, stejnojmenné knihy, která z cyklu vznikla, by jim ale měla připomenout, že skutečný život potřebuje i skutečné detektivy. A ti naši „hrdinové“, tedy opravdoví vyšetřovatelé a operativci, to měli podstatně těžší než jejich literární kolegové. Nikdy, když přijeli k novému případu a stáli na začátku příběhu, který museli začít kousek po kousku sestavovat, jim k tomu nehrála hudba. Také skutečnost, že začali vyšetřovat vraždu, nezajistila, že tím jde jejich veškerá další práce stranou včetně porad a školení a oni se každou minutu mohou zabývat jen jedním konkrétním případem. Nemohli počítat s vypravěčskou zkratkou, ani nezažívali akční honičky. No, a nakonec jim vlastně vůbec nikdo nezatleskal a ani obdivně nepokýval hlavou. K popsaným případům většinou přišli ve chvíli, kdy měli na stole spoustu jiné rozdělané práce, žádná informace nepřišla automaticky, každou si museli pěkně poctivě „vyšlapat“. A k akčnosti měla často jejich práce také hodně daleko. Když potom pachatele vraždy dopadli, všichni to brali jako samozřejmost. Vždyť je to přece jejich práce. Jedno měli ale přece jen s knižními a filmovými hrdiny společné – šli do toho naplno. Někdy se hrálo o čas, jindy zvítězila trpělivost, ale vždycky vyšetřování vraždy dokázali povýšit nad všechno ostatní, samozřejmě včetně svého soukromí a rodinného života. To už ale k téhle práci tak nějak patří.

Druhá řada krimiseriálu ČT o nejznámějších zločinech z počátku nového tisíciletí v knižní podobě nabízí pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, např. tzv. heparinového vraha, šíleného lesního vraha či případ Američana, který v Brně zavraždil čtyři nevinné oběti – své hostitele. Odkrývá práci různých policejních složek od detektivů a operativců až po vyjednavače a seznámí čtenáře i s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. Případy přibližují vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale i sami vrazi. Unikátní fotodokumentace!

číst více
299 Kč doporučená cena
Nedostupné

detailní informace

Počet stran 224
Datum vydání 17.10.2019
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,4 kg
Jazyk čeština
EAN 9788075975058
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

autor knihy

Miroslav Vaňura Miroslav Vaňura

Miroslav Vaňura


Scenárista, režisér a moderátor. Je autorem cyklů o práci policie, hasičů a záchranářů a realizoval úspěšný týdeník 112 – V ohrožení života. V autorské spolupráci s manželkou Danou připravují k převyprávění skutečné detektivní případy a příběhy lidí a jejich zachránců pro různé televizní projekty a preventivní filmy. Vznikl tak například cyklus filmů Seznam se bezpečně o kriminálním ohrožení na internetu a v České televizi cyklus dokumentů Legendy záchranářství a Legendy kriminalistiky, který má i knižní podobu.

zobrazit profil autora