Únik z Osvětimi

Opravdový příběh Rudolfa Vrby

Jonathan Freedland

Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti

Příběh muže, který si zaslouží zaujmout místo vedle Anny Frankové a Oskara Schindlera.

V dubnu 1944 se Rudolf Vrba zařadil mezi hrstku lidí, jimž se podařilo utéct z Osvětimi. Udělal to, aby odhalil světu pravdu o táboře smrti – a aby varoval poslední Židy v Evropě, jaký osud je čeká na konci železniční trati. Rudolf Vrba spolu s Fredem Wetzlerem propašovali první úplný popis Osvětimi vůbec – forenzně podrobnou zprávu, která se nakonec dostala k Franklinu Rooseveltovi, Winstonu Churchillovi a papeži.

Díky jejich odvaze byl celý svět přinucen přestat zavírat oči před jedním z nejstrašnějších zločinů v celé historii lidstva.

V roce 2007 vyšla kniha Rudolfa Vrby Utekl jsem z Osvětimi. Příběh slovenského Žida za okupace shrnuje především jeho zážitky z koncentračního tábora, končí rokem 1945.

Kniha Jonathana Freedlanda velmi poutavě a autenticky líčí nejen toto období, ale i vše, co se odehrálo potom – tzn. předání informací o dění v Osvětimi představitelům židovské obce a následně britským spojencům i celý jeho další profesní i rodinný život. Rudolf Vrba zemřel v Kanadě v roce 2006.

číst více
469 Kč doporučená cena
v prodeji

detailní informace

Počet stran 520
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 25.05.2023
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,708 kg
Jazyk čeština
Původní název The Escape Artist
Původní jazyk angličtina
EAN 9788076833289
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

autor knihy

Jonathan Freedland Jonathan Freedland

Jonathan Freedland


Jonathan Freedland je oceňovaný spisovatel, novinář a moderátor. Pravidelně přispívá do londýnského židovského týdeníku Jewish Chronicle i do řady amerických publikací, včetně The New York Times, The New York Review of Books a The New Republic. V roce 2008 získal novinářskou cenu Davida Watta. Kromě žánru non-fiction se pod pseudonymem Sam Bourne věnuje psaní thrillerových bestsellerů.

zobrazit profil autora