Prokletý Modigliani


Jiří Žák

i připravujeme

Strhující román o životě malíře Amedea Modiglianiho

Všechny postavy v této knize jsou skutečné a zároveň smyšlené. Všechny události se odehrály a zároveň neodehrály. Všechno je pravda a zároveň fikce. Román autorovi takovou možnost poskytuje.

Tahle informace poskytuje odpověď na všechny vaše otázky. Kniha Prokletý rozhodně není knihou faktu a většina dialogů není skutečná. Jako bývalý herec však považuji dialog za základní formu komunikace mezi dramatikem a divákem i mezi autorem a čtenářem. Snažil jsem se na příběhu Amedea Modiglianiho popsat dobu, v níž žil a v níž se tvořilo celé moderní umění. Dobu, která formovala naše myšlení a nazírání na svět.

Modigliani a jeho tragický – a strhující – život láká od jeho smrti v roce 1920 celou řadu autorů, takže knihy, které o Modiglianiho osudech vyšly, se nedají snad ani spočítat. S tím souvisí i jeden zásadní problém: Čím víc knih, tím větší zájem o Modiho život a tím snadnější vznik legend, které dnes spíš komplikují, než aby osvětlovaly fakt, kým Modigliani skutečně byl. Na jednu legendu se nabaluje další. Je snadné vidět v Modiglianim jen opilce, či naopak geniálního malíře, a potlačit skutečná fakta. Modiglianiho dcera Jeanne – ta, o níž se píše i v této knize – se pokusila podívat na svého otce upřímnýma a milujícíma očima a uveřejnila v roce 1961 knihu Modigliani sans legends (Modigliani bez legend), v níž se pokusila zbavit otce nánosu romantizujících nebo odsuzujících faktorů. Ani jí se to však zcela nepovedlo, legenda si už žila svůj vlastní život.

číst více
449 Kč doporučená cena
připravujeme

detailní informace

Počet stran 408
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 16.05.2024
Formát 145x205 mm
Jazyk čeština
EAN 9788076834767
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

autor knihy

Jiří Žák Jiří Žák

Jiří Žák


Jiří Žák je herec, scenárista, milovník Francie a překladatel z francouzštiny. Prosadil se také jako spisovatel. Vystudoval DAMU a dlouhá léta byl členem pražského souboru Divadla na Vinohradech. Přeložil přes sto knih, mezi nimi i bestsellerové thrillery Bernarda Miniera. Sám je autorem mnoha knih a televizních dokumentů o Francii, například průvodce Co ještě Paříž neřekla.

zobrazit profil autora