Já, Vincent


Jiří Žák

Kývnu, vezmu pytel a kutnu si přehodím přes ramena. Ucítím vlhkost a plesnivinu, ale dešťové kapky mi přestanou stékat za límec košile.

Halda je to nejstrašnější, co jsem v životě viděl. Připomíná mi hrb samotného ďábla. Déšť v ní vyhloubil hluboké stružky, do nichž se mi boří nohy skoro až po kolena. Slyším mlaskání černého bahna, které se mě snaží pohltit.

Občas se skloním, abych někomu pomohl na nohy, anebo abych někomu ošetřil spálené ruce či obličej. Vidím zuhelnatělé tváře, rány, na nichž usychá krev, vidím prázdné oční důlky, vyhřezlé vnitřnosti a vyceněné zuby za seškvařenými rty. Vidím živé, umírající a mrtvé. Vidím, jak mezi těly tančí ta děvka smrt v bílé košili. Vidím, jak na zdi visí ohořelý krucifix. Ježíš Kristus nemá nohy, jen očouzené pahýly.

číst více
399 Kč doporučená cena
v prodeji

detailní informace

Počet stran 464
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 20.08.2020
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,701 kg
Jazyk čeština
EAN 9788075977212
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

autor knihy

Jiří Žák Jiří Žák

Jiří Žák


Jiří Žák je herec, scenárista, milovník Francie a překladatel z francouzštiny. Prosadil se také jako spisovatel. Vystudoval DAMU a dlouhá léta byl členem pražského souboru Divadla na Vinohradech. Přeložil přes sto knih, mezi nimi i bestsellerové thrillery Bernarda Miniera. Sám je autorem mnoha knih a televizních dokumentů o Francii, například průvodce Co ještě Paříž neřekla.

zobrazit profil autora