Úvod > O nás > Zprávy z redakce > 6 otázek pro spisovatele Miroslava Macka

6 otázek pro spisovatele Miroslava Macka

11. 03. 2019

Miroslav Macek je muž mnoha profesí. Stomatolog, publicista, překladatel, politický komentátor, politik a v posledních letech také čím dál tím více spisovatel. Na svém kontě má veleúspěšný titul Saturnin se vrací, který získal Cenu Miroslava Švandrlíka ze nejlepší humoristickou knihu českého autora vydanou v kalendářním roce 2017. Jeho poslední novinka Tři muži v automobilu vyšla na konci února. A to byl dobrý důvod, aby byl Miroslav Macek dalším zpovídaným v naší rubrice 6 otázek pro.  Ačkoli tentokrát je jich poněkud víc, než 6.

Cítíte se lépe v pozici překladatele, nebo autora? Nebo je ještě nějaké role, která vám vyhovuje víc?

Nejvíce mi vyhovuje moje celoživotní role zahradníka, který si sem tam v zimě odskočí do jiné roličky, aby se na jaře opět vrátil k zahradničení. Pokud bych se ale musel rozhodnout jen mezi překládáním a psaním, vybral bych si překládání, a to poezie. 

Jaká knížka se vám psala a jaká překládala nejlíp? Kterou z nich máte nejraději?

Největší radost a potěšení mi přinášelo překládání Shakespearových sonetů, popasovat se s tak nádhernými verši bylo přímo intelektuální rozkoší. Z beletrie pak první detektivní povídka á la americká drsná škola z knížky „3 x na horké stopě“, to jsem se neustále v duchu pochechtával, kterak si pohrávám se čtenáři.

Jaký je váš oblíbený beletristický autor? A máte také oblíbeného básníka?

Nad touto otázkou neváhám ani vteřinu. Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jeroma Klapky Jeroma – je to kniha, kterou bych si vzal na opuštěný ostrov, neboť, jak jsem si poznamenal na její přídeští: „Tato kniha je jako Bible – kdo v ní umí číst, nalezne v ní vše“. Z básníků je to pak John Keats, neboť, ač se to na první pohled nezdá, jsem též romantik. 

Jak vznikala knížka receptů Labužníkem na plný úvazek? Psali jste se ženou každý zvlášť, nebo dohromady? 

Psali jsme ji každý zvlášť. Já dodal starší text Jak se stát labužníkem a něco rodinných receptů, Petra pak dopsala zbytek receptů a informace o vínech. Všechny recepty pak byly mnohokrát vyzkoušeny v naší kuchyni.

Co vás vedlo k napsání dalšího dílu legendárních Tří mužů ve člunu/Tři mužů na toulkách? Proč jste si pro pokračování vybral právě Kopřivnici?

Během delšího čekání na vyřízení formalit s dědici pana Jirotky jsem byl osloven nakladatelstvím, zda nechci napsat pokračovaní nějakého humoristického románu, na který se už nevstahuje copyright, například „Tří mužů ve člunu“ Jeroma Klapky Jeroma. Nejprve jsem odmítl s tím, že netuším, kam bych Jeroma, Jiřího a Harrise vyslal na další zajímavý výlet a teprve zhruba po roce mne napadlo poslat je z Londýna do Southamptonu, pak lodí do Hamburku a vlakem přes Berlín, Drážďany, Prahu a Olomouc do Kopřivnice – Nesselsdorfu, aby se tam svezli jedním z prvních automobilů. A pak nastalo martyrium s množstvím dobových detailů – jeden příklad za všechny: mohli v roce 1899 jezdit v Anglii vlakem psi? A hned máte na hodiny a hodiny co dělat… 

 

Spoluautorem připravované Farské kuchařky je kromě vaší ženy Petry i římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik. Odkud se znáte? A jak se stalo, že jste spolu napsali knihu? A váš nejoblíbenější recept z téhle knihy?

Se Zibim se známe již léta, seznámili jsme se kdysi na jedné společenské akci, a jednou jsme během večeře u nás nad dobrým jídlem a skvělým vínem dospěli k tomu, že by bylo záhodno vydat Farskou kuchařku, která by vedle obvyklých receptů měla též vzdělávací účel – seznámit čtenáře s církevním rokem, postními a svátečními jídly v jednotlivých jeho obdobích, s životem na farách a institutu „farské kuchařky“ jako takové.

Farské kotlety

4 vepřové kotlety

8 středně velkých brambor

4 větší cibule

¼ l smetany

2dl suchého bílého vína

sůl

pepř

máslo na vymazání pekáče

Cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do vymazaného pekáče. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, chvíli ponecháme ve vodě, poté osušíme a vložíme na cibuli, osolíme, opepříme.

Kotlety naklepeme, vložíme na brambory, zalijeme vínem a pečeme při 200 stupních Celsiových do měkka. Zhruba v polovině přilejeme smetanu a dopečeme.

Zprávy z redakce

16. 08. 2019

6 otázek pro Mikyho Škodu

Miky Škoda, autor knihy Můžeš (po)dělat cokoliv, v 17 letech začal cestovat na vlastní pěst a... [více]

16. 08. 2019

6 otázek pro Mikyho Škodu

V 17 letech začal cestovat na vlastní pěst a postupně projel přes 40 zemí, většinu několikrát.... [více]

Tento web používá pro svoji funkčnost, analýzu návštěvnosti a nástroje marketingu soubory cookies. ZOBRAZIT DETAILY Rozumím