Úvod > O nás > Zprávy z redakce > 6 otázek pro Jakuba Čecha

6 otázek pro Jakuba Čecha

16. 05. 2019

Jakub Čech je absolvent FAMU, český zvukař, šestinásobný držitel Českého lva za nejlepší zvuk. Ve čtyřiceti letech znovu objevil zapomenutou lásku k chození (nejen) po horách a od té doby stále častěji utíká ze světa filmového zvuku do ticha přírody. A dosavadní výsledek? Dva skvělé cestopisné deníky - Jakubův cestovní deník a Jakubův cestovní deník 2.

 

Co vás vedlo k nápadu vyrazit na dálkové „pochody“?

Prvním impulsem byly zdravotní problémy a s nimi spojená nutnost větší fyzické aktivity. Ty pochody byly zprvu krátké. Následovalo poznání, že čas strávený na cestě, odstřižený od většiny výdobytků civilizace s minimálním počtem věcí, které nesu s sebou, patří k tomu nejšťastnějšímu, co zažívám. Začal jsem mít potřebu jít dál a déle, až mi přišlo normální šlapat pět měsíců v kuse.

 

Na jakou trasu jste se vydal jako první? Kolik měřila kilometrů a jak dlouho jste na ní strávil?

První cestou byl jednodenní čtrnáctikilometrový výlet na Kokořín, který byl před pěti lety téměř na hranici mých fyzických sil. V témže roce jsem si domácí výlety postupně prodlužoval, až jsem byl schopen přejít Šumavu (200 km) za čtyři dny. První skutečnou dálkovou trasou bylo v následujícím roce evropské Camino, Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely. Měřila 1012 kilometrů a trvala 23 dní.

 

Který trek pro vás byl nejnáročnější a proč?

Nejnáročnější byl právě ten první čtrnáctikilometrový výlet na Kokořín, právě pro mou naprostou fyzickou schátralost a nepřipravenost. A pak každý další domácí výlet, kde jsem sice nadělal strašně moc chyb, ale zároveň jsem se tak rychle mnoho věcí naučil. Pokud se budeme bavit o klasických dlouhých trailech, pak byl objektivně nejtěžší ten poslední, americký Continental Divide Trail, pro jeho odlehlost od civilizace a dlouhý čas strávený v nadmořské výšce nad 3000 m.n.m.

 

Jste také mistrem zvuku. Jak se vám daří tato profese skloubit s několikatýdenními cestami?

Mám to veliké štěstí, že pracuji na časově omezených projektech. Film se natáčí v průměru tři měsíce. Po dobu natáčení nemohu dělat nic jiného, znamená to pracovat 14 hodin denně, 6 dní v týdnu. To je na druhou stranu vyváženo tím, že mezi jednotlivými projekty mohu na několik měsíců zmizet mimo civilizaci a nikdo mne v práci nepostrádá. Prostě jsem jen na “jiném projektu”. A na trailu na práci nemyslím vůbec. Často mi někdo říká: “To musíš na cestách natočit spoustu zajímavých zvuků”, nebo “To bys o tom mohl natočit dokument, když jsi filmař”. Tomu všemu se ale naopak bráním. Když chodím, nepracuji. To je čas vyhrazený pro mne, ne pro práci. I deníky, z nichž dva vyšly knižně, píši především pro sebe samého, abych nezapomněl. Jsem rád, že se mi daří držet oba tyto světy oddělené, a že v jednom z nich získávám sílu a prostředky pro pobyt v tom druhém.

 

Chystáte se na nějakou další cestu? Kdy a kam?

Nápadů na cesty je spousta, ale je ve hvězdách, zda se uskuteční. Každopádně letošní rok chci věnovat Evropě. Dva týdny v domácích horách, po té Cesta hrdinů SNP z Bratislavy na Duklu a pak přechod po hřebeni Pyrenejí od Atlantiku ke Středozemnímu moři.

 

Co byste doporučil začínajícím „chodcům“ Je nějaká informace, kterou byste sám ocenil, když jste začínal?

Nebát se. Sebedelší cesta je jen několik jednodenních výletů za sebou. Brát si sebou jen to, co bezpodmínečně potřebuji, “hračky” nechat doma. Podrobně plánovat, ale být připraven plány kdykoli změnit. Poslouchat své tělo a starat se něj. Nesnažit se přírodu pokořit, ale respektovat ji a být si vědom její síly a rozmarů. A hlavně, každý den děkovat za to, že můžu být tady a teď a nikdy si na nic nestěžovat.

Zprávy z redakce

16. 08. 2019

6 otázek pro Mikyho Škodu

Miky Škoda, autor knihy Můžeš (po)dělat cokoliv, v 17 letech začal cestovat na vlastní pěst a... [více]

16. 08. 2019

6 otázek pro Mikyho Škodu

V 17 letech začal cestovat na vlastní pěst a postupně projel přes 40 zemí, většinu několikrát.... [více]

Tento web používá pro svoji funkčnost, analýzu návštěvnosti a nástroje marketingu soubory cookies. ZOBRAZIT DETAILY Rozumím